2 Şubat 2011 Çarşamba

NEDEN.BOTKAN Resul,e: 25 .m abdal




       = NEDEN BOTKAN =

Resul: resul şemık aşiretına bağlı idi daha sonra botkan,a gelir, İbrahim,me Amer devrine rastlar. Botkan,da kalmasının nedeni. Zeveyilere, Haloki,lere, Bozikilere, birer kızını gelin vermişti.
Resul,ün iki tene oğlu bulunmakta. idi
Hüseyin İsmail (sımo), sımo Botkanda kalır, Hüseyin gere cahfere gider, sonra bazıları heştvana gider,. çünkü sımonun kız evlatleri, vardı hiç erkek çocüğü yoktu

Şemık aşireti : Şemık aşireti, Midyat çevresinde olup dalin köyüne kadar uzanır Diyarbakırın çınar kazasına kadar yerleşmişler,dir. Midyat,te malle nahroz diye meşhurdurlar, Tor beldesınde önde gelenlerdır,

İbrahim,me Amer : İbrahim,me Amer Cahfe,nın torunuydu, Halokilerden,dir. O zaman köyün lideriydi köyü diş tehlikelere karşı savunuyordu köyde kimin müşkülü var, ise ona gidip sıkıntını anlatıyordu, İbrahim bey,de sıkıntıları gideriyordu.

İsmail,e Resul,le: İsmail,e(Sımo) Resule botkandan kalan, resul,le oğullarının atasıdır, sekiz çocuğu vardı, beş kız üç oğlan,a sahipti, iki hanımla evlendi, ilk hanımında beş kız, daha sonra evlendığı ikinci hanımında,da üç oğlan vardı.

Sımo (İsmail),in hiç erkek çocuğu yoktu, hanımı,nın yaşı epey ilerlemişti, kendiside yaşlanmiş. Bağ bahça tarlaları çoktu, ikisi sırt sırta verıp, kendi işleri ile uğraşıyorlardı.

Sır dolu rencide eden sözler: Bir gün Sımo,nun hanımı bahçasında çalışırken, eltisi olan, Hüseyin,nin hanımı dokunaklı bir söz söyler. kendini çok yorma, malın mülkün bize kalacaktır, çünkü sen sımoya bir oğlan çocuğu veremdın, alaylı bir ede ile, can evinde vurur gönlünü yaralar. Bu sözler Halime hanıma çok dokunur, bu konuyu sımoya açar, Sımo ne kadar içi burkuldu ise,de üzüntünü dişe vermeyıp Halimeyi skinleştirecek sözlerle gönlünü alır.

Günlerden bir gün, Sımo, bir mevlid yemeği verır, yemek artınca, yemeğın bir kısmını kızlarına verıp amcalarına götütürün, der Kızlar amca,larının evine giderler. yengeleri sorar,!

Ne getırdıniz, kızlardan biri, mevlit yemeği, ver bakalım der, yemeği alırken, bütün malları, mülkleri, bize kalacak, gönderdikleri yemeğe bakın. kızlar bu söz karşısında, donup kalırlar, eve gelirlerken ağlaşırlar,kızlar olup biteni anlatırlar, bu sözler karşısında, Halime,! Sımo, seni kendi ellerimle evlendireceğım; Sımo,! bu yaştan sonra, evlenıpte ne yapacağım, Halime;! bir erkek çocuğun olsun yeter. Halime hanım kocasını evlendirmeye ikna eder.

Köyün içinde olacak, kendilerini üzmeyecek, asalet yönünde güvenilir, erkek çocuk doğuracak, doğurgan bir aday düşünürler,ken, akıllarına helal süt emmiş, genç yaşta dul kalmiş, Beyzar(Beyza) hanım gelmiş.

Bey,zare Zaza ; Bey,zar (Beyza) Zaza,nın dört çocuğunda biri idi, biri erkek üç kız kardeştiler: Beyza, Batırgiz köyünde evli idi. iki ufak erkek çocuğu vardı, genc yaşında kocası vefat etmiş, dul kalmişti. Beyza dört elle hayata sarılmiş, kimseye muhtaç olmamak için geceni gündüze katıp, yaşamak için mücadele ediyordu.

Zaza kimdir ; Zaza Reşit,in oğludur, haloki,lerdendır, Zaza botkan,nin ilk kuruluşunda payı olan Halil,in torunudur. Zaza çok zengindi halı vaktı yerinde idi, Zaza vefat edince bir küp altın bırakmişti. üç kız bir oğlan yetim kaldı.Çocukların isimleri; Hafsed, Hazal, Beyza, Musa; .

Sımo,nin ikinci evliliği : Halime hatun, köyün bey,yi olan, ağabey,si İbrahim,ın yanına varır. Ağlamalı bir ede ile. keko (kardeşim) ne olur bana yardım et, sen bu köyün ağası,sın ellerin her yere yetişir, benim derdime çere ol keko.

İbrahim bey,! ne oluyor sana derdin nedir halime,; Halime hatun,! derdim büyüktür keko, Kocamı evlendirmek istiyorum. soyu sopu kurumasın bir erkek çocuğu olsun,

İbrahim,e Amer; kız kardeş,in bu sözlerin karşısında donup kalmıştır,

. ilk olarak üzerine kuma gelmesini

isteyen bir kadınla karşılaşmış,tir. ve şöyle der,

sen ne söylediğin farkında,mısın, üstüne Kuma

istiyorsun, Halime hatun; ne olur Ağabey derdime

dermen ol, İbrahim efendi, sizin düşündüğünüz

öyle biri var,mı. Evet Ağabey Beyza hanım,dır,

ama Beyza,nın iki tane çocuğu vardır, belki

kabul etmez.

Halime hatun eğer sen istersen bu iş olur.

İbrahim bey o zaman, Batır,giz köyüne tez haber

gönderin, Beyza hatuna kardeşin Musa hastadır

değin çabuk gelsin. Haber Beyza hatuna ulaşınca

apar topar köye gelir, kardeşinin iyi olduğunu

görünce, niçin çağrıldığını sorar, İbrahim bey,

Yeğenim seni evlendireceğiz, damat adayı Sımo

olduğunu söylerler,.

Beyza hatun. iki tane yavrum var onlar ne olacak.

İbrahim bey, Yeğenim bu konuda hiç endişen

olmasın iki yavruna,da babalık edecek, amcan

sana söz veriyor, Beyza hatun babasızlık,la

büyümenin ne olduğunu bildiği için evlenmeyi

kabul eder. Allah,ın emri Peygamber, efendimizin,

S.A.V, sünneti ve kavliyle,le Musa,dan isterler.

Musa efendi Beyza hatun,un fikrini sorduktan

sonra, ablasını Sımo,ya nikahlar

Halime hatunun fedakarlığı : Halime hatun

kuma,si Beyza hanım hamile kalır, Halime hatun

beş kız ile beraber, bütün işleri üstlenirler, Beyza

hanıma hiç bir iş yaptırmazlar, birinci, doğumda

bir erkek çocuk doğurur, Halime hanım, artık

muradına ermiş Beyza ve bebeğine toz

kondurmuyor, gönüldeki yara yavaş yavaş

kapanmiş, artık Sımo,nun varisi vardır, eltinin o

zehirli sözleri, bir ok gibi boşa gitmiş, bu aslan

parçasına kim bakar diye süt anna aramaya

başlamiş, bir iki ay sonra Halime

hatun çocuğu alır kendisi besler, Beyza hanımın

bir daha hamile kalması için, kısa bir dönem

sonra hamile kalır, bir erkek daha doğurur, Halime

hatun bunu,da, kendisi besler, Hiç Beyza hanıma

iş yaptıramaz. Üçüncü sefer hamile kalır, bir oğlan

doğurur, bunun ismini Resul koyarlar, artık bunu

annesinden ayıramaz, Allah c.c sımo,ya üç tane

erkek çocuğu vermiş, Halime hatun amacına

ulaşmış,ti.

Resul : ikinci resul, Botkan,da yaşayan resul,le

oğullarının

Atasıdır beş tane erkek çocuğu olur. isimleri;

Halil, Musa, Hamo (Ahmet), Mehmet, Revşeynin

babasıdır,




önemli not: fazla bilgisi olan varsa lütfen masajla bildirsin: m abdal    





1 yorum:

  1. neden botkan admini.bu çalışmalarını ve araştırmalarını destekliyor ve beğeniyoruz.fakat .van Gürpınar dolucikin köyün de Kürtçe ismi kilise köyünde de mala xelo mala hevike torunları vardır.köyümüzün büyük bir kısmı mala biro brahimdir.ikincisi mala Yusuf tür resitin torunları.üçüncüsü. mala suleymandir mala Kasım ağa .Zeynelin torunları.bizim dedelerimiz botkan dan.ayrılmışlar vana göç etmişler. hayırlı çalışmalar dilerim.saygılar

    YanıtlaSil